| TIFF

Ce-i de făcut la EducaTIFF

03.05.2012 - 18:20

EducaTIFF a crescut frumos, aşa că anul ăsta se aruncă în  noi provocări şi pregăteşte tot felul de surprize pentru elevii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar.

La ediţia a patra, pune la cale următoarele:

-  proiecţii de film urmate de dezbateri

- continuarea competiţiei locale EducaTIFF - Tineri Critici de Film (adresată elevilor claselor II – XII)

- ateliere de film pentru elevi (clasele I - IX) realizate într-un studio de film adus din Danemarca, de la Institutul de Film Danez/ Danish Film Institute.
Cinci astfel de studiouri diferite oferă oportunitatea de a explora mediul cinematografic, punând la dispoziţie mijloacele necesare pentru dezvoltarea, punerea în scenă şi filmarea unor scurtmetraje în spaţiul fizic şi virtual. FILM-Y este versiunea mobilă a unuia dintre studiourile de la FILM-X din Copenhaga, ce se deplasează în diferite locuri pentru a le oferi copiilor şi adolescenţilor o ocazie unică de a-şi face propriul filmuleț.
FILM-Y le oferă participanţilor accesul către lumea magică a filmului, introducându-i în zona efectelor speciale şi a poveştilor. Lucrând în echipe, ei regizează, interpretează, filmează, montează şi compun coloana sonoră pentru propriile filme, pe care la final le pot lua acasă pe DVD. Detalii pe tiff.ro si la  ramona - at - tiff.ro.

EducaTIFF este instrumentul propice pentru a combina experienţa vizionării de către elevi a unui film special ales pentru ei în cinematograf şi impactul educaţional pe care filmul îl are asupra lor, prin discuţiile din cinema şi de la şcoală, bazate pe materiale educaţionale disponibile prin intermediul programului.
Se suplineşte atât lipsa materialelor didactice pentru dezvoltarea planurilor de lecţie bazate pe activitaţi extraşcolare culturale, cât şi lipsa unei oferte de filme special alese pentru elevi, pe categorii specifice de vârste, în traficul de filme din cinematografele din România.
Doreşte să provoace atât distribuirea în România a filmelor special create pentru elevi, cât şi producţia acestui tip de filme în România.

scris de
written by

Au început înscrierile pentru LET’S GO DIGITAL! 2012

03.05.2012 - 12:50

Pentru vizualizarea regulamentului şi înscriere, va rugăm accesaţi pagina dedicata de pe tiff.ro.
Ultima zi de primire a aplicaţiilor este 18 mai 2012.

Devenit deja o tradiţie de succes a TIFF-ului, care îl găzduieşte din iunie 2005, Let’s Go Digital! se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din toată ţara, pasionaţi de film, fotografie, editare video.

Timp de 10 zile, participanţii la proiect vor lua contact cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film: scrierea scenariului, filmare, editare. Vor avea acces la aparatura profesională, fiind îndrumaţi de profesionişti din cinematografia românească.

Nu în ultimul rând, tinerii se vor putea bucura de toate evenimentele festivalului şi vor avea ocazia de a intra în contact cu diferite personalităţi din industria cinematografică.
Cei 15 participanţi, aleşi pe baza unei preselecţii făcută de echipa de traineri care va susţine atelierul la Cluj, vor lucra în echipe de câte 3, pornind de la o temă dată, la finalul workshop-ului rezultând 5 filme de scurt metraj. Acestea vor fi proiectate în ultima seară în faţa publicului festivalier, care va avea sarcina de a desemna cel mai bun film realizat în cadrul Let’s Go Digital! 2012. Scurt metrajul câştigător va fi premiat în cadrul Galei de Închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Anul acesta, proiectul va fi coordonat de Georgiana Stan.

Iulia Rugină, coordonatoarea ultimelor 6 ediţii LGD, are parte de o nouă provocare în echipa TIFF, şi ţine pumnii tuturor celor care încumetă să se înscrie la acest atelier.
Iată mesajul ei:“Am fost alaturi de LGD timp de 5 ani si 6 editii - cinci la Cluj si una la mare la 2 Mai. Fiecare a fost altfel si totusi toate s-au asemanat prin ceva - entuziasm, pasiune pentru film, energie si spririt de echipa. Cred ca oricate editii s-ar organiza (si va doresc cat mai multe!) si oricat de mari am creste cu totii, spriritul LGD ramane in fiecare dintre cei care am avut norocul sa trecem pe acolo. Asa ca nu trebuie sa treaca liceul fara sa treceti pe la LGD :) Spor, succes si ne vedem la Cluj!

scris de
written by

TIFF 2011 down. Next TIFF 2012!

12.06.2011 - 12:54

În biroul Nostalgia e liniște. Doar câteva vorbe se mai aud, iar pe fundal ascultăm Șuie Paparude, cu gândul la petrecerea de închidere. De fapt peste tot în Cluj e liniște. O Duminică obișnuită, o duminică în care lumea adună amintirile din ultimile 9 zile și încearcă să trăiască la maxim ce-a mai rămas din TIFF. Câteva filme și multe articole prin presă, pe bloguri și prin DigesTIFF (AperiTIFF-ul de final), Nimeni nu știe când s-a terminat, dar toată lumea e conștientă că asta a fost tot pentru anul acesta.

Nu-i bai, ridicăm fruntea, ne apucăm de treabă și punem la cale ediția a 11-a. Care o va întrece pe cea de anul acesta doar pentru că TIFF-ul evoluează din prima clipă. În primul an o mână de oameni s-au pus pe treabă și au crescut de la idee la cel mai important festival de film din țară și cel mai viu moment al Clujului. Le mulțumim pentru asta și suntem mândri că acum, după zece ani, suntem alături de ei să contribuim și noi, cum putem, la povestea TIFF.

N-ar trebui să fie un articol de mulțumiri, cum n-ar trebui să fie un articol de final, dar mâinile noastre nu pot să tasteze altceva. Simți nevoia să mulțumești pentru că orice final te obligă să faci o retrospectivă. Mulțumim și vouă, publicul TIFF, cei care umpleți sălile de cinema până la refuz și ne motivați să continuăm nebunia asta frumoasă ca să vă facem fericiți și să vă răsplătim fidelitatea și entuziasmul cu care ne primiți an de an. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat de-a lungul vremii, fie ca sponsori, fie ca prieteni sau chiar criticilor acizi.

Pe final de articol (nu de TIFF) mai avem câțiva oameni ce trebuie menționați și apreciați pentru munca lor și pentru sprijinul pe care ni l-au oferit. Aici intră colegii din biroul Nostalgia. Fără de care alimentara și restaurantul a căror loc l-am luat ar fi rămas doar spații goale, fără pic de viață. Mulțumim AperiTIFF, TIFFtv, departamentului de PRESS & PR și departamentului de IT (oameni pe care i-am stresat de fiecare dată când a picat netul sau când nu mai funcționau imprimantele).

Dacă îmi permiteți, eu (Bogdan) vreau să mulțumesc personal colegilor mei de pe departamentul de online. Colegi care timp de câteva zile mi-au devenit familie și m-au învățat extrem de multe lucruri despre mine. Marian (coordonatorul bloggerilor oficiali), Codruța (cu care am lucrat incredibil de fain și căreia îi rămân recunoscător pentru că a avut răbdarea să mă suporte până acum) și Flavia (coordonatoarea noastră, omul din spatele unui laptop incredibil de plin, omul superb care a avut curajul să ia în mâini acest departament).

TIFF fericit în continuare! :)

scris de
written by

Alimentara TIFF… ce nostalgic

11.06.2011 - 12:57

Tocmai s-a terminat "pauza" de masă în "alimentara TIFF 2011" care adăpostește cel puțin 5 departamente. A fost o pseudo pauză cum de altfel au fost toate din timpul festivalului de film. Nu se stă nici când se mănâncă, cu o mână se mânuiește mâncarea, cu alta se dau click-uri sau se scrie.

Noi chiar avem di tăte! :D În afară de timp pentru filme.

Nici nu s-ar putea altfel. În această seară va avea loc Gala de Decernare a Premiilor TIFF 2011 și totul, dar totul, trebuie să fie perfect! Suntem conștienți că totul e perfecTIFFbil, așa că acționăm în consecință. :P Suntem tineri. Media de vârstă e de 25 ani. :)

Ca să înțelegeți cum se mișcă lucrurile pe aici, Iulia Rugină, cea care patronează Let's go digital, tocmai și-a premiat copiii care au câștigat ediția din acest an cu filmul Gând+uri.

Radu Sticlea, Iulia Colban, Iulia Rugină, Felicia Simion

Revenind la oile noastre, fetele se agită cu mersul la standul L'oreal să se facă mai cinașe pentru gală, băieți-s mai seci și deja vorbesc de ce vom face anul viitor. Partea bună e că nimeni nu a uitat că trebuie să luăm badge-ul SWARM! Detalii aici.

Vă mai spunem doar că de la ora 20.00 Gala de Decernare a Premiilor TIFF 2011 va fi transmisă în direct doar pe TIFF TV. Și bineînțeles, de la 22.30 Continentalul va prinde viață la party-ul de închidere a ediției cu numărul 10. Șuie Paparude vor concerta.

P.S: Pentru informații în timp real, recomadăm consumul contului de Twitter, al haștagului oficial - #TIFF2011, precum și a contului de Facebook al TIFF. :)

scris de
written by

Sunt Alex și sunt voluntar la TIFF

10.06.2011 - 16:16

Când s-a ivit ocazia să mă implic în cel mai mișto festival din Cluj alături de oameni cu experiență la un departament în domeniul facultății mele am acceptat fără ezitare. Și apoi am așteptat și am tot așteptat acel mail care să îmi spună unde să vin, ce să fac și când să încep lucrul. Cu vreo două sau trei zile înainte de începerea festivalului am fost contactat și acum...

Acum sunt pe tură sau "în priză". Sunt Alex și am rara onoare, s-ar putea spune, să fac parte din echipa de voluntari (trei la număr) de la TiffTV, oglinda video a festivalului. De fapt, rolul meu este să îi ajut pe toți cei din biroul departamentului de comunicare TIFF sau @ TIFFtv HQ Cluj, în limbaj de foursquare, așezat în locul fostului restaurant Nostalgia (care acum este mutat pe strada Napoca) și a fostului magazin alimentar de lângă. Și apropo de asta, unul din joburile mele este să le explic bătrânilor care tot vor să intre să-și cumpere ceva că aici nu mai este alimentară.

Nu e mare lucru să fac comisionane, copii xerox sau ordine prin birouri. Zilnic stau și privesc cum se administrează site-ul, cum se fac montaje, ședințe de redacție, cum merg echipele de filmare pe teren etc. De câteva ori am fost și eu la evenimente cu ei și am fost "mâna care ține microfonul". În general tot ce puteți vedea pe tifftv.ro, eu văd cum se face aici. Și, între timp, mai ajut și eu cu ce pot, deși aș vrea mai mult. Aici este și redacția AperiTIFF, o mână de oameni care vin și pleacă, adună informații și scriu articole. Iar apoi, în fiecare dimineață, le studiem munca în forma unui ziar simpatic (spuneți că nu vă plac drogații/alcoolicii ăia de pe pagina 3).
De când a început TIFF, am reușit să mă duc la trei filme și la RoboTIFFare. Ultimul film vizionat a fost „Marfa și banii” aseară, la care i-am văzut și pe câțiva profesori de la facultate (și a trecut Mircea Geoană pe lângă mine!). Sper să mai prind filme și evenimente faine și, ce să mai zic... hai cu bonurile de bere!

scris de
written by
Tags: