Membrii juriu

Juriu Competitie

    Cătălin Cristuţiu

    Bio

    Născut în Bucureşti, în 1979, Cătălin Cristuţiu a absolvit U.A.T.C. “I.L. Caragiale”, secţia montaj. A lucrat cu regizori ca Radu Jude, Cristian Nemescu, Nae Caranfil, Florin Şerban, Alexandru Solomon, Silviu Purcărete, Călin Peter Netzer, Adriano Valerio, Radu Potcoavă, Andrei Creţulescu, Claudiu Mitcu, Răzvan Georgescu. Cel mai recent film montat de Cătălin, 6,9 pe scara Richter, va fi proiectat în deschiderea celei de-a 15-a ediţii TIFF.

    Margita Gosheva

    Bio

    Margita a studiat actorie la Academia Naţională de Teatru şi Film (NATFA) din Sofia, Bulgaria. Este membră a Sfumato Theater Laboratory Artistic Group. Recent, a început să predea actorie la Sunday Theater School, în cadrul Sfumato Laboratory. Ca actriţă apare fecvent în producţii de teatru din Bulgaria sau internaţionale şi ia parte la numeroase ateliere, precum SITI Summer Intensive, organizat de colegiul Skidmore. Este invitată să joace în producţii de film din Bulgaria sau din alte ţări. Pentru interpretarea ei din coproducţia bulgaro-greacă The Lesson a câştigat şapte premii internaţionale, unul dintre ele la TIFF 2015.

    Bill Guentzler

    Bio

    Bill este directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film din Cleveland (CIFF), unicul festival american cu o competiţie destinată filmelor din centrul şi estul Europei. A lucrat pentru CIFF ca intern în 1998 şi imediat apoi a devenit angajat al festivalului. După ani de posturi diverse, a fost promovat director artistic în 2005. În această funcţie, a fost jurat şi invitat la dezbateri la numeroase festivaluri din întreaga lume. Are o diplomă în Comunicare de la Colegiul de Arte şi Ştiinţe Liberale din cadrul Universtăţii de Stat din Cleveland.

    Wieland Speck

    Bio

    Născut în Freiburg în 1951, Wieland este din 1992 curator principal al secţiunii Panorama a festivalului de la Berlin. A studiat literatură germană, actorie şi etnologie la Freie Universität Berlin. În aceeaşi perioadă a lucrat la proiecte de cinema şi a activat ca scriitor şi publicist. În activităţile sale artistice se concentrează pe mişcarea şi identitatea homosexuală.

    Din 1982 lucrează pentru secţiunea Panorama a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Între 1982 şi 1992 a fost asistentul fostului director al secţiunii, Manfred Salzgeber, cu responsabilităţi artistice şi organizatorice. Din această poziţie, în 1987 a fondat celebrul premiu Teddy, destinat filmelor ce tratează problematici LGBT. 

    Wasilewski Tomasz

    Bio

    Născut în 1980, Tomasz a absolvit Academia de Film şi Televiziune şi Şcoala Naţională de Film din Łódź. Primul său lungmetraj, In a Bedroom, a avut premiera mondială la festivalul de la Karlovy Vary în 2012, iar al doilea lungmetraj, Floating Skyscrapers, a fost selectat un an mai târziu la festivalul de la Tribeca. Inclus în competiţia oficială la TIFF 2014, filmul avea să îi aducă lui Tomasz premiul pentru Cea mai bună regie. Al treilea film al său, United States of Love, a fost selectat în competiţia Berlinalei de anul acesta, fiind recompensat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu. United States of Love va avea premiera românească la TIFF 2016, în secţiunea Supernova.

Juriu ZFR Scurtmetraj

    Grosoli Fabrizio

    Bio

    Născut în 1954, Fabrizio este expert în film, producător şi distribuitor. A colaborat cu secţiunile de documentar ale mai multor festivaluri, cu posturi TV şi companii de producţie. A semnat cronici şi articole în reviste specializate şi este autorul unei monografii despre Werner Herzog.

    Între 2005 şi 2012 a răspuns de selecţia de documentare a Festivalului de Film din Trieste, cel mai important festival italian dedicat cinema-ului est-european. Din 2013 este co-directorul artistic al festivalului.

    Sara Norberg

    Bio

    O profesionistă a industriei cinematografice cu largă experienţă în producţie şi distribuţie, Sara a colaborat cu toate companiile de producţie finlandeze majore ca manager de producţie şi asistent regie. În 2008 şi-a făcut debutul în distribuţia de film, colaborând cu Sandrew Metronome Distribution, distribuitor local al filmelor Warner Bros.

    În 2011 a intrat în echipa Festivalului Internaţional de Film de la Helsinki, iar în 2012 a lansat platforma de industrie a festivalului, Finnish Film Affair, care între timp a devenit cel mai important eveniment de gen din Finlanda.

    Este membră a Academiei Europene de Film.

    Puksta Edvinas

    Bio

    Edvinas este selecţioner senior pentru Festivalul Internaţional de Film de la Vilnius, cel mai important eveniment de cinema din Lituania. S-a alăturat echipei în 2004 şi este responsabil pentru alegerea filmelor, programarea proiecţiilor şi redactarea catalogului festivalului.

    Invitat adesea la diverse festivaluri de film de pe întreg globul, vede peste 800 de lungmetraje şi 500 de scurtmetraje anual. Cronicile şi articolele sale sunt publicate pe portalul 15min, în revista Valstybe şi în alte publicaţii lituaniene. A fost jurat C.I.C.A.E. la festivalurile de la Berlin (2014) şi Cannes (2015).

Juriu ZFR Lungmetraj

    Goldschmidt Guillermo

    Bio

    Absolvent de design industrial, Guillermo este directorul departamentului Film şi Design şi publishing manager al Fundaţiei Proa, un centru de artă ultra-modern deschis în 1996 în Buenos Aires, Argentina. Sala Fundaţiei găzduieşte anual festivalurile BAFICI şi DocBsAs.

    Guillermo a coordonat mai multe ediţii ale atelierului "Taller Proa Cine", specializat în dezvoltarea de scenarii pentru primul lungmetraj. Este directorul artistic şi producătorul executiv al Proa Film Festival, o serie de festivaluri dedicate cinema-ului latino-american şi organizate peste tot în lume. Evenimentul s-a lansat în 2006 şi acum este organizat în 15 locaţii din diverse ţări.

    Pena Richard

    Bio

    Richard a fost director de programe la Film Society of Lincoln Center şi director al Festivalului de Film de la New York între 1988 şi 2012. La Film Society, a organizat retrospective ale marilor nume ale cinema-ului, precum şi evenimente dedicate cinema-ului african, israelian, cubanez, polonez, maghiar, chinez şi arab, printre multe altele.

    Împreună cu UniFrance, a creat în 1995 evenimentul Rendez-Vous with French Cinema, cel mai important demers de promovare a cinema-ului francez în America.

    Richard susţine numeroase prelegeri de film şi este profesor de Studii cinematografice la Universitatea Columbia, unde s-a specializat în teoria filmului şi în cinema-ul international.

    Sniegowska Urszula

    Bio

    Absolventă a departamentelor de Istoria Artei şi Cultură Americană din cadrul Universităţii din Varşovia, Urszula este directorul artistic al Festivalului de Film American din Wroclaw, Polonia, şi coorganizator al US in Progress în Wroclaw şi Paris, unicul eveniment din Europa de Est dedicat promovării şi prezentării filmelor independente americane.

    Este membră a consiliului Asociaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă C.I.C.A.E. şi a luat parte ca jurat C.I.C.A.E. şi Europa Cinemas la festivalurile de la Veneţia, Cannes, Berlin şi Sarajevo.

    Este selecţioner asociat pentru festivalul Watch Docs Human Rights in Film International din Varşovia şi scrie ocazional despre cinema şi cultura filmului în publicaţii precum Obieg, KINO şi Filmweb.

Juriu FIPRESCI

    Győző Mátyás

    Bio

    Mátyás este un critic de film, scriitor şi profesor universitar din Ungaria. A publicat mai multe articole, eseuri şi tratate despre cinema. Ultima sa carte, "Regatul aparenţei", este despre opera lui David Fincher.

    Este cunoscut şi ca scriitor de proză şi de 25 de ani este editorul unei publicaţii culturale, Kritika. Este profesor asociat la colegiul Regele Sigismund din Budapesta. Ţine prelegeri despre teoria şi istoria filmului, despre cinema-ul postmodern şi multe alte teme.

    Kira Taszman

    Bio

    Kira s-a născut în 1969 în Berlin. Este un critic de film care scrie pentru publicaţii precum Neues Deutschland, Nürnberger Zeitung, taz şi Filmecho/Filmwoche, dar lucrează şi ca traducătoare. A studiat literatură şi istorie şi s-a specializat ca traducătoare la Paris şi Berlin. A văzut nenumărate filme la Berlinală în ultimii 17 ani şi a scris despre acestea pentru publicaţii diverse, printre care Moving Pictures şi Screen International. A fost invitată la diverse festivaluri ca jurat FIPRESCI sau ca reprezentant al Asociaţiei Criticilor de Film din Germania.

    Irina Trocan

    Bio

    Irina este jurnalistă freelance şi selecţioner de scurtmetraje pentru Festivalul de Film NexT din Bucureşti, precum şi coordonatoarea publicaţiei online de cultură şi media Acoperişul de sticlă. A publicat articole în română şi engleză pentru mai multe publicaţii: Film Menu, Dilema Veche, Istoria Filmului, SUB25, Movie Mezzanine, Fandor, Photogénie. Anul trecut s-a aflat în echipa editorială a secţiunii Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes, contribuind la RelaxNews şi 20minutes.

    Din 2015 îşi pregăteşte teza de doctorat pe tema eseurilor video. Deţine şi postul de asistent universtar în cadrul departamentului Studii de teoria filmului al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Juriul Tinerilor Francofoni

    Georgia Moraru

    Bio

    Sunt născută în Cluj-Napoca, sunt studentă în anul III la Facultatea de Teatru și Televiziune, secția Cinematografie, Fotografie, Media și în prezent lucrez la filmul de licență. Sunt pasionată de film și teatru și am fost voluntar la TIFF mai mulți ani la rând. Colaborez cu diverse publicații ca Eliberart.ro și Filmsense.eu unde scriu cu plăcere cronică de film și, ocazional, de teatru.

     Am fost unul dintre cei 10 finaliști la concursul național Fii Critic la Cannes, în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, ediția 2015.  

    În timpul liber fac fotografie de stradă și îmi place să surprind momente din viața cotidiană. Mă simt onorată să fac parte din juriul tinerilor francofoni al TIFF.15, filmul francez fiind unul dintre cele mai apropiate de sufletul meu prin regizori ca Godard, Rohmer și Audiard.  

    SOLÈNE NORET

    Bio

    Mă numesc Solène Noret și sunt studentă în anul 4 la secția francofonă de medicină generală a UMF. Trăiesc de trei ani în România și de 3 ani sunt angajată în asociația studenților francofoni din filierele medicale clujene. Prin intermediul asociației noastre, suntem în legătură directă cu Institutul Francez din Cluj, ceea ce mi-a permis să descopăr superbul dinamism cultural din Cluj. Pasionată de cinema-ul francez și european (Kusturica, Gatlif, Bergman, Saura, Scola, Mungiu, Almodovar, Moretti…), mă bucur de filme, de muzica și actorii lor. Cinema-ul reprezintă pentru mine 90 de minute de evadare, de identificare cu personajele, de transcendere a realului. 

    OLIMPIA BUHAI

    Bio

    De aproape trei ani, Olimpia învață carte și lecții de viață la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca și pe oriunde altundeva o poartă pașii. Se bucură de tinerețe, de artă și caută răspunsuri la întrebările care o frământă în oameni, în cărți, în muzică și, că veni vorba, în filme. Nici nu-și mai amintește cum s-a îndrăgostit de literatură și de cinema, dar simte că sunt îndeletniciri frumoase și-i admiră enorm pe scriitori, pe scenariști și pe regizori . Speră în secret să poată bântui săli de cinema și să se delecteze din nou, la nesfârșit, cu arta cinematografică. TIFF-ul a găsit-o cu o mare poftă de filme, lecții de viață și schimburi de idei. Se simte nespus de onorată să facă parte din juriul tinerilor francofoni. 

    IOANA CIUPA

    Bio

    Mă numesc Ioana și studiez Relațiile Publice și Publicitate în cadrul FSPAC, nivel master. Sunt o persoană activă, optimistă și mereu în căutare de nou și captivant. Sunt o împătimită a gusturilor exotice și a aventurilor, iar cinematografia a avut o mare influență. Filmele m-au ajutat să deschid drumul spre visare și să descopăr culturile lumii. De unde și pasiunea mea pentru evenimentele culturale și dorința de nou, cunoaștere și socializare. La mai multe filme!

    DUMITRU NEAGU

    Bio

    Am 20 ani, sunt tânăr, dinamic, cu un spirit deschis noilor încercări. Deși sunt de origine moldovean, îmi fac studiile aici, în România, astfel sunt student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, deci vreau să devin inginer.                                                                                                        

    Îmi place enorm Clujul, România și, în general, poporul român.

    Tânăr francofon, pasionat de limba franceză, cultura francofonă, cu un interes pronunțat pentru filme și arta cinematografică, sport, precum și științele exacte.

    Urez mult curaj și succes realizatorilor filmelor care sunt în competiție!

    YARDEN TAL

    Bio

    Mă numesc Yarden Tal, sunt din Israel, din orașul Haifa. Am studiat științe, natură și mediu la școala generală  Reali din Haifa, apoi am urmat liceul de artă și design Wizo, unde am studiat muzică clasică și design.

          După serviciul militar obligatoriu, de trei ani, am fost admis să studiez la Academia de Arte Bezalel din Ierusalem, școala națională de arte din Israel, ca creator video și video-art, dar am ales să călătoresc.

           Am călătorit în Asia de sud-est, în India, Caraibe și în America de Nord. În timpul călătoriilor am cunoscut-o pe prietena mea, Marie Noël, care este din Canada și pe care o vizitez des.

            În final, am hotărât să renunț la studiile artistice și să încep studiul relațiilor internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Voi locui la Paris în anul al doilea, având o bursă Erasmus în Științe Politice.

             Lucrez, de asemenea, și ca traducător de filme și video-uri și sunt interesat de lume și de diferitele culturi, de limbi și de popoarele străine.

    MARINE DORI

    Bio

           Mă numesc Marine și am 23 de ani. Studentă la Universitatea  de Științe Umane și Sociale Lille 3, Franța, am studiat mai întâi artele și mijloacele media, pentru ca apoi să mă orientez spre sociologie, iar azi urmez un masterat de mediere interculturală. Este a doua oară când vin să trăiesc în România. Astăzi scriu o lucrare despre zidurile construite la granițele Europei. Sunt și animatoare și reporter amator la Radio Campus Lille. Din România, trimit reportaje și cronici, scurt metraje sonore narative.

            În timpul studiilor mele precedente, ni s-a explicat foarte repede importanța simbolurilor și a imaginilor expuse în cinema. Îmi plac, în mod special, cinema-ul Nouvelle Vague, tăcerile lui Jean-Luc Godard, estetica la François Truffaut, relațiile între personaje la Eric Rohmer…Îmi place cinematografia pentru capacitatea sa de a învălui publicul într-o altă realitate.

             Participarea la concursul de filme francofone al TV5Monde va fi o sursă de inspirație și, în același timp, o mare ocazie de a împărtăși.

Juriu Competiția Locală

    Kantor Eliran

    Bio

    Artist şi ilustrator, Eliran s-a născut în Israel şi din 2009 locuieşte în Berlin. În 2005, pe când avea doar 21 de ani, a fost angajat de o companie de advertising pentru care a regizat şi conceput campanii naţionale pentru brand-uri precum Renault şi Visa.

    Un an mai târziu a renunţat la advertising pentru a se concentra pe crearea copertelor de album ale unor formaţii rock şi metal. Până în prezent lucrările sale au apărut pe mai bine de 100 de albume pentru Testament, IcedEarth, Hatebreed, Sodom, GWAR, Soulfly, Kataklysm, Anacrusis, Atheist, Incantation, Sigh, Hate Eternal, Satan, Tristania & Fleshgod Apocalypse şi multe altele.

    Carter Pilcher

    Bio

    Carter a fondat Shorts International în 2000, transformând compania, împreună cu echipa sa, în cea mai importantă prezenţă globală de distribuţie şi producţie a filmului de scurtmetraj.

    Cu un catalog de peste 5000 de titluri, Shorts International reprezintă fiecare gen, pe platforme multiple. Portofoliul cuprinde câştigători de sau nominalizaţi la Oscar, favoriţi în festivaluri şi clasici respectaţi.

    Înainte de a lansa Shorts International, Carter a lucrat pentru Bankers Trust, o importantă bancă de investiţii din SUA. Carter este şi membru al Academiei Americane de Film şi participă la alegerea nominalizaţilor la categoriile Oscar Cea mai bună animaţie de lungmetraj şi Cel mai bun scurtmetraj.

    Louis Savy

    Bio

    Louis este fondatorul, directorul şi selecţionerul festivalului Sci-Fi-London. De-a lungul celor 15 ediţii ale sale, festivalul a crescut într-o respectabilă rampă de lansare pentru filme independente de scurt şi lungmetraj. Louis coordonează şi un program care îi provoacă pe participanţi să realizeze un film în 48 de ore, ajutând astfel la realizarea a mai bine de 1000 de scurtmetraje.

    A produs şi lungmetrajul The Search for Simon şi pregăteşte pentru luna iunie producţia unui nou scurtmetraj SF.